Sportpark zuid pure noodzaak

https://www.aaltenvooruit.nl/nieuws/algemeen/236487/ijsvereniging-de-hare-sportpark-zuid-is-pure-noodzaak-#

Een ijsbaan die mankementen vertoont, een ligging die verre van ideaal is en een dreigend vrijwilligerstekort. IJsvereniging de Hare beleeft niet de beste jaren uit haar 40-jarige bestaan, noem het gerust een crisis. Als er niet snel wat gebeurt, kan de ijsvereniging over enkele jaren haar deuren sluiten. De mogelijke komst van ‘Sportpark Zuid’ moet de redding worden voor de alom geliefde schaatsclub. “Een nieuwe accommodatie is voor ons pure noodzaak.”

(door Erwin Wamelink)

Aalten – “Ik heb goede hoop, ik geef het 75 procent kans dat het door de raad komt. Laat ik het zo zeggen: ik zou het een gemiste kans vinden voor Aalten als de plannen niet doorgaan”, zegt Ruben Heideman, bestuurslid van IJsvereniging de Hare. Op dinsdag 19 september stemt de gemeenteraad over de plannen omtrent het sportpark en de ijsvereniging heeft al haar leden opgeroepen om daarbij aanwezig te zijn.

“Het is de bedoeling dat wij een 400 meter asfaltbaan krijgen die je gemakkelijk onder water kunt zetten. Bij 3 centimeter ijs kan daar in principe al op geschaatst worden, na 2 nachten vorst kun je daar al op. Het is het plan dat ook de Peddelaars gebruik gaan maken van de asfaltbaan, hetzelfde geldt voor skeeleraars. Er wordt tevens over gesproken dat de baan wordt benut voor gehandicaptensporten. Er komt ook een ‘krabbelbaan’. Deze moet ongeveer net zo groot worden als het middenterrein van de huidige locatie. Uit veiligheidsoverwegingen komt dat baantje niet meer op het middenterrein te liggen, we willen botsingen voorkomen.”

Huidige locatie
De huidige locatie voldoet niet meer aan de eisen. “De grond is ongelijk, op sommige plekken scheelt dit wel 20 of 30 centimeter en er loopt veel water weg. Als wij bijvoorbeeld dertig centimeter water de baan op pompen, loopt er iedere dag minstens twee centimeter de grond in. Daarnaast is de ligging van de baan ook niet perfect, de baan ligt voor een groot deel beschut onder de bomen.”

Minstens zo schrijnend is het dreigende vrijwilligerstekort. “Het bestuur bestaat bijna alleen uit 70-plussers. Zij hebben allemaal aangegeven een stapje terug te willen doen, dat is natuurlijk een probleem. Wij zijn dringend opzoek naar nieuwe vrijwilligers en bestuursleden, wellicht kan zo’n nieuwe baan helpen.”

Sneller koelen
“Er bestaat al de mogelijkheid om hitte uit asfalt te halen. Een bedrijf is namens ons aan het onderzoeken of het mogelijk is om kou uit asfalt te halen, zodat we op onze nieuwe baan het water sneller kunnen koelen. Dit kan iets moois zijn voor de toekomst.”